Ce ma deranjeaza la opozitia moldoveneasca

Citind noutatile europene sau cele din SUA am observat o diferenta dintre felul de a actiona al opozitiei in tarile occidentale si a celei din Moldova. Exista o sumedenie de aspecte care ii fac pe politicienii nostri altfel decit cei din vest. Voi descrie aici doar unul din ele.

Cind deschid un ziar din Moldova, sau citesc un blog al opozitiei pot de obicei sa spun dinainte ce voi citi – ceva de genul: comunistii sint rai, jos comunistii, oamenii asteapta schimbare etc. Pentru mine valoarea informationala a unor astfel de afirmatii e nula. Mi-am format deja de mult timp parerea despre ce se intimpla in Moldova. Este extrem de rar cind afirmatiile opozitiei sint argumentate cu dovezi concrete. O astfel de informatie ar fi mult mai utila mie si multor alti cititori. Cred ca informatia veridica este mult mai greu de obtinut, iar politicienii nostri cred ca ascultatorii vor inghite declaratiile lor fara mult criticism. Cu timpul incep sa percep sirul nesfirsit de declaratii ale politicienilor nostri ca un “background noise” – un zgomot, pe care incetez sa il mai aud dupa o perioada de timp.

Opozitia din tarile vestice are si ea elemente declarative. Spre deosebire de politicienii nostri, cei din vest au o contributie constructiva pronuntata in dialogul politic. SUA si Europa sint in mijlocul unei crize economice. Am auzit multe declaratii de felul: guvernul e de vina pentru toate relele. Totusi am auzit o multime de idei constructive din partea opozitiei care propun solutii concrete pentru problemele existente. Ei analizeaza in detaliu cauzele problemelor si gasesc solutiile necesare prin in dialog.

M-as bucura daca as auzi printre politicienii nostri ceva mai mult de afirmatii de genul: sintem saraci, agricultura e saraca, pedagogii sint saraci. As dori sa aud solutii concrete cum guvernul ar trebui sa actioneze ca sa resolve aceste probleme. Nu stiu de ce opozitia noastra nu vorbeste de aceste solutii. Fie ca opozitia noastra nu are aceste solutii din cauza incompetentei, fie ca se tem ca cei de la guvernare le vor fura ideile, fie ca opozitia e indiferenta in privinta solutionarii problemelor, singurul lor interes fiind doar venirea la putere in Moldova si mai mult nimic. Cred ca toate aceste argumente sint valabile.

Leave a comment