Primul pas spre UE

Dupa parerea mea primul lucru pe care orice Moldovan poate sa-l faca ca Moldova sa intre mai repede in UE e sa inceteze sa arunce gunoiul in strada. Sincer nu inteleg cum oameni care se considera gospodari si nu tolereaza nici o urma de gunoi in ograda lor, nu se sinchisesc deloc sa arunce deseurile la o margine de drum, unde acest gunoi va fi in ochii tuturor.

Inteleg ca e foarte simplu de invinuit guvernul de tot ce se intimpla rau in tara asta: economia slaba, coruptia, etc.; insa nimeni nu ma poate convinge ca guvernul e responsabil de gunoiul de pe marginea drumului. De fiecare data cind vin acasa din strainatate am o saptamina de soc cultural: o perioada de adaptare in care ma obisnuesc cu faptul ca vecinatatea dintre o casa de sute de mii de dolari si o gunoiste e ceva foarte normal. Dupa o luna nici nu mai observ gunoistile, numai undeva la nivel de subconstiinta am un sentiment de dissatisfactie.
Sint sigur ca si politicienii europeni care au “norocul” sa treaca prin Moldova si discuta cu politicienii nostri despre reforme se gindesc: ce fel de tara e aceasta, probabil ca gunoistile lor reflecta nivelul jos al constiintei acestor oameni.

Ce e aceasta aruncare a gunoiului in strada? – e o dovada a nerespectarii celor din jur. Gunoiul e doar partea vizibila a atitudinii oamenilor nostril fata de cei din jur, atitudine care devine vizibila cind stai mai mult in tara: fie ca te amageste vinzatoarea de la piata centrala, sau un functionar te trateaza de parca nu insemni nimic.

One Response to “Primul pas spre UE”

  1. Extra Says:

    adevarul cumplit. si nu e vorba doar de cei ce arunca gunoiul pe trotuar doar. ieri am vazut cum un sofer, aflat la volanul unei masini luxoase a aruncat pachetul gol de la tigari peste fereastra, intr-un fel.. de parca era ceva normal. sau un mosneag, la statie fumeaza la 1m de urna pentru gunoi si oricum arunca chistocul jos. a.. si ca sa nu uit.. Domnisoarele ce se cred frumoase si destepte care merg pe strada cu pachetul de floarea soarelei si scuipa cojile pe jos, si altii ce-si sufla mucii verzi pe trotuar.. incultura peste tot

    stii cu ce raspund cand le fac observatie..? Cu Indiferenta!

Leave a comment